Mark van Loon

Wandeling

Mark van Loon

Kunstwerk: Wandeling

Dit werk bestaat uit wandelpaaltjes die in een cirkel zijn geplaatst. Deze houten paaltjes met een kleurmarkering worden van oudsher gebruikt om een wandelroute aan te geven. Elke wandeling heeft zijn eigen kleur, in dit geval heldergeel. De schuine bovenkant wijst de richting aan die gevolgd moet worden. Vaak is er maar één paaltje tegelijk zichtbaar. In deze sculptuur zijn de paaltjes echter niet achter elkaar in een route geplaatst, maar in een cirkel van 20 meter doorsnede. In totaal zijn het 16 paaltjes van 60 cm hoog. Het werk is dus geen gebaande route maar meer een vicieuze cirkel.
Hoewel het materiaal heel minimaal is neemt het kunstwerk een grote ruimte in. De cirkel is een markering in het landschap; het geeft betekenis aan een lege ruimte zoals een Betoverde Plek. De toeschouwer kiest zelf hoe hij zich tot de cirkel verhoudt; wordt de route gevolgd door langs de paaltjes te wandelen of wordt de cirkel doorbroken door in het midden te staan?
Het werk geeft letterlijk ruimte om na te denken over begrippen als verwachting en voorspelbaarheid tegenover het avontuur en het onbekende. De moderne reiziger zoekt het onbekende maar wil tegelijkertijd zoveel mogelijk risico’s uitsluiten. Bij deze wandeling loopt de toeschouwer niet van punt naar punt volgens een bepaalde route maar krijgt alles vanaf het begin cadeau. Alsof vanaf de geboorte het hele leven al te overzien is en bekend is hoe het avontuur afloopt.

Kunstenaar: Mark van Loon – Beeldbouw
Mark ontwerpt en maakt functionele, innovatieve meubels op maat. Ook ontwikkelt en bouwt hij tentoonstellingen voor musea, bezoekers- en erfgoedcentra. Mark bouwt niet alleen zelf het eindresultaat maar analyseert de vraag van de opdrachtgever en ontwikkelt aan de hand van de vraag een concept. Hij geeft het concept vorm en realiseert het eindresultaat. Altijd op een nieuwe en onderscheidende manier.
Samen met Jet Broekstra combineert Mark de disciplines kunst en vormgeving in hun bedrijf Beeldbouw. Ze ontwerpen en bouwen zowel in twee als in drie dimensies en zijn daardoor de ideale partners voor bedrijven, organisaties en particulieren. Met aandacht voor detail zorgen ze bij elk project voor een uniek resultaat. Jet is als fotograaf en grafisch vormgever thuis in het platte vlak en Mark is daarentegen als kunstenaar en ontwerper met name een ruimtelijke denker.

Locatie: Bergweg

Relatie locatie en kunstwerk:
Wandeling is een sculptuur dat gekenmerkt wordt als land-art. Het maakte deel uit van de editie van Kunstenlandschap in 2016. Destijds was het geplaatst in een bomenrijk bosperceel. In deze permanente kunstroute staat het tussen de bomen aan het begin van de Bergweg in Lonneker. Het werk is aan de rechterzijde van de weg zichtbaar bij het verlaten van de bebouwde kom.

https://beeldbouw.nl/