2018

KunstenLandschap 2018

2018

Voor de editie 2018 hebben we een mix van jonge pas afgestuurde debuterende kunstenaars en ervaren rotten in het ambacht kunnen aantrekken.

Hun kunstwerken zijn  geplaatst in het fraaie coulissen landschap en/of kunst in bijzondere gebouwen/objecten, bijvoorbeeld  in museum Twentse Welle, dat gedurende de route gratis toegankelijk is voor bezoekers van de route. Het idee achter de kunstroute is dat het kunstwerk in wisselwerking met de omgeving waarin het geplaatst wordt meer zeggingskracht krijgt. Of anders dat door de kunst de omgeving anders en intenser wordt beleefd. Een aantal van de kunstwerken is speciaal ontworpen voor een specifieke plek.

Dit jaar bezoeken we, met speciale toestemming van de Provincie en het Landschap Overijssel, voor het eerst de nieuwe natuur rondom het vliegveld Twente. Bijzondere aandacht daar voor een aantal permanenten reeds gerealiseerde Land Art installaties.

Op het vliegveld  bezoeken we ook de shelters (de ex-hangars van de F16 straaljagers). In één van deze shelters worden moderne dansvoorstellingen gegeven door professionele Duitse dansers in een speciaal voor de kunstroute ontworpen choreografie. Graag wil ik u ook wijzen op de kunst gemaakt door de cliënten van zorgboerderij De Rökker.

Met gepaste trots wil ik u tenslotte wijzen op een beeld van de kunstenaar Klaas Kamphuis dat door de Stichting is aangekocht en na afloop van het evenement blijvend te zien zal zijn.

De route is totaal 16 kilometer. De ervaring leert dat kunst kijken tijd kost. Op verschillende plekken op de route is horeca ter versterking van de inwendige mens.

Ik hoop dat de kunstwerken u weten te inspireren, te verwonderen wellicht ook te prikkelen. In ieder geval een fijne dag.

Peter Rouwendaal ,

Voorzitter Stichting Kunstroute Lonneker

Bijzondere dank gaat uit naar de kunstenaars, de eigenaren van de locaties, de Gemeente Enschede en de Provincie Overijssel, de vrijwilligers en de sponsoren.