Beleidsplan

Beleidsplan

Beleidsplan Kunstroute 2019-2020

KunstenLandschap is inmiddels (dit jaar was de 18e editie) uitgegroeid tot een van de toon aangevende kunstroutes van Nederland. Dit is vast te stellen op basis van eigen waarneming maar vooral ook op basis van de feedback die we krijgen van deelnemende kunstenaars. Dit is een bijzondere prestatie gegeven ook het zeer bescheiden budget waarmee jaarlijks wordt gewerkt. 

Om die positie te behouden en te versterken is besloten binnen de doelstelling van de Stichting de focus verder aan te scherpen. We hebben al jarenlang het beleid dat alleen op uitnodiging kan worden deelgenomen. De kunstenaars hebben een kwalificatie (kunstacademie achtergrond, expositie ervaring). Binnen deze voorwaarden selecteren we op jong talent, ervaren kunstenaars en landart.

Vorig jaar hebben we daaraan toegevoegd om met name ook Duitse bezoekers en kunstenaars aan te trekken. Met behulp van een subsidie bijdrage van de Euregio is de catalogus in het Duits vertaald en is ook geadverteerd op de Duitse markt.

Dit heeft niet alleen veel Duitse bezoekers opgeleverd maar ook een aantal zeer waardevolle contacten.

Voor wat betreft de bezoekers is vastgesteld dat 5 % van de bezoekers in 2018 van Duitse oorsprong is en van de nieuwkomers zelfs 25 %. Dit op zich is al reden genoeg ook voor volgend jaar de catalogus weer te vertalen en ook opnieuw publiciteit te genereren in Duitsland. De Duitse bezoekers reageerde zeer enthousiast over de route.

Probleem met de vertaling en de publiciteit is, dat de subsidie van de Euregio eenmalig is en dat we de kosten dit jaar via andere wegen vergoed moeten zien te krijgen.

Op basis van de catalogus zijn we ook in contact gekomen met aan aantal belangrijke cultuur beleidsmakers in Münsterland. Onder andere met de cultuurmanager voor het Münsterland en met de verantwoordelijke voor ontwikkeling van het culturele centrum in het klooster Bentlage te Rheine.

Dit heeft verder geleid tot een aantal intensieve contacten over en weer.  De idee is ontstaan om de KunstenLandschap route 2020 een vervolg te geven in Rheine en het klooster Bentlage. Tevens om veel meer Duitse kunstenaars uit te nodigen voor Kunstenlandschap 2019.

Inmiddels zijn daarover concrete afspraken gemaakt. Aan de editie 2019 nemen minimaal 6 Duitse kunstenaars mee.

Voor 2020 wordt een gemeenschappelijk Nederlandse/Duitse Kunstcommissie ingericht. Deze kunstcommissie selecteert zowel werken voor de route in Enschede/Lonneker als de route Rheine/Kloster Bentlage. De route voor Rheine/ Bentlage wordt door ons gezamenlijk vorm gegeven (wij hebben ervaring in het uitzetten van een route). En het evenement in Rheine/ Bentlage vindt plaats in het weekend na Pinksteren waar wij traditioneel onze evenement hebben.

Verder zijn we overeengekomen om 2019 /2020 als basis te nemen voor verder samenwerking. Ons achterliggende doel is de netwerken over en weer op het gebied van landschapskunst te verbinden en als het ware een kraamkamer te worden voor kunst in het landschap zowel in Twente als ook in het Münsterland. De idee is dat we de kunstenaars in de periferie (gezien van uit respectievelijk Amsterdam en Berlijn) een podium geven.